Si të ndërtosh një Tren Elektrik

administrator
Read Time1 Minute, 5 Seconds

A ke menduar ndonjë herë të ndërtosh gjëra interesante vet në shpi!? Nëse jo, atëherë  je duke mësuar si të ndërtosh vet një tren elektrik, jo një të vërtetë por një të lezeçëm. Nëse mendon se është e pamundur të ndërtosh vet një tren elektrik, gabohesh sepse disa magnet, një bateri dhe një tel bakri e bën këtë gjë të mundur.Ja një video që e përshkruan proçesin më së miri.

Si ta bësh vet?

Për të realizuar këtë tren të thjeshtë, nevojiten Magnet Neodymium, një Tel i gjatë Bakri dhe një Bateri Alkaline. Si fillim duhet të ngjitësh nga një magnet në çdo anë të Baterisë. Pas kësaj, duhet të krijosh një tunel me Telin e Bakrit në formë spirale.

Si ndodh kjo?

Diametri i Magnetëve është më i madh se i Baterisë. Rryma që do përshkojë spiralen do krijojë një Fushë Elektromagnetike. Nga kjo fushë njëri pol i Magnetëve të ngjitur te bateria do të tërhiqet kurse tjetri do të shtyhet. Pra të dy do lëvizin në të njëjtin drejtim duke krijuar një forcë të madhe lëvizëse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

JO TË GJITHË HERONJTË JANË LIDER, DHE JO TË GJITHË LIDERËT JANË HEROIKË

A ke menduar ndonjë herë të ndërtosh gjëra interesante vet në shpi!? Nëse jo, atëherë  je duke mësuar si të ndërtosh vet një tren elektrik, jo një të vërtetë por një të lezeçëm. Nëse mendon se është e pamundur të ndërtosh vet një tren elektrik, gabohesh sepse disa magnet, një bateri dhe […]