Qëndrimi para ekranit, vonesa në të folur

Editor
Read Time1 Minute, 10 Seconds

Nëse një fëmijë i vogël kalon shumë kohë duke luajtur në celular apo tabletë, mund të ketë vonesa në të folur, paralajmëron një studim i ri.

Studimi që do të prezantohet në “Pediatric Academic Societies Meeting” në San Francisco, thotë se një fëmijë shpenzon mesatarisht 30 minuta në ditë para ekraneve të vegjël, dhe rreziku për vonesa në të folur rritet me 50%.

Ata kanë studiuar 894 fëmijë të moshave 6 muajsh deri në 2 vjeç në Toronto, për një periudhë 3-vjeçare. Në kontrollin e 18 muajshit, 20 % e fëmijëve kalonin 28 minuta në ditë me këto pajisje, sipas prindërve të tyre.

Në studim nuk kishte lidhje të tjera të dukshme mes kohës së qëndrimit në ekran dhe vonesave të tjera në komunikim përfshi ndërveprimet shoqërore apo gjuhën e trupit.

Dr. Catherine Birken, autorja e studimit thotë se pavarësisht këshillave të ndryshme se sa kohë duhet të rrijë një fëmijë para ekranit, “ne besojmë se përdorimi i smartphone dhe tabletëve është bërë mëse i zakonshëm në jetën e tyre”.


Ajo mbështet rekomandimet e fundit të “American Academy of Pediatrics” që të ndalohet përdorimi i tyre nën moshën 18 muajshe. Megjithatë studimi thotë se nuk ka prova direkte të shkakut dhe efekteve pasi këto do të jenë objekt studimi në të ardhmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Lamborghini Huracan i policisë italiane, 325 km/h

Nëse një fëmijë i vogël kalon shumë kohë duke luajtur në celular apo tabletë, mund të ketë vonesa në të folur, paralajmëron një studim i ri. Studimi që do të prezantohet në “Pediatric Academic Societies Meeting” në San Francisco, thotë se një fëmijë shpenzon mesatarisht 30 minuta në ditë para […]