Drejt të ardhmes së qëndrueshme përmes arsimit shumëgjuhësor!

administrator
Read Time1 Minute, 12 Seconds

Dita Ndërkombëtare e gjuhës amtare është shpallur nga Konferenca e Përgjithshme e Organizatës Arsimore të Bashkuara në nëntor të vitit 1999. Kjo ditë përfaqëson demonstratën e studentëve në vitit 1952 për njohjen e gjuhës së tyre Banglasi një nga dy gjuhët kombëtare të Pakistanit. Gjatë kësaj Proteste u vra një student nga policia në Dhaka, kryeqyteti i të cilës është Bangladeshi.

Më 16 maj 2007 Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara u bën thirrje Shteteve Anëtare “për të promovuar ruajtjen dhe mbrojtjen e të gjitha gjuhëve të përdorura nga popujt e botës”, ajo shpalli 2008 si Vitin Ndërkombëtar të Gjuhëve, për të nxitur unitetin në diversitet dhe mirëkuptimit ndërkombëtar, përmes shumë-gjuhësisë dhe multi-kulturalizmit.

Gjuhët janë instrumentet më të fuqishme të ruajtjes dhe zhvillimit të trashëgimisë sonë materiale dhe jo materiale. Gjithë lëvizjet për të nxitur përhapjen e gjuhëve amtare do të shërbejnë jo vetëm për të nxitur diversitetin gjuhësor dhe edukimin shumëgjuhësh, por edhe për të zhvilluar vetëdijen më të plotë të traditave gjuhësore dhe kulturore në të gjithë botën dhe për të frymëzuar solidaritetin në bazë të mirëkuptimit, tolerancës dhe dialogut.

#DitaNdërkombëtarëEGjuhësAmëtare #21Shkurt

Z.Sturce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Publikohen rezultatet e testit “Mësues për Shqipërinë”

Dita Ndërkombëtare e gjuhës amtare është shpallur nga Konferenca e Përgjithshme e Organizatës Arsimore të Bashkuara në nëntor të vitit 1999. Kjo ditë përfaqëson demonstratën e studentëve në vitit 1952 për njohjen e gjuhës së tyre Banglasi një nga dy gjuhët kombëtare të Pakistanit. Gjatë kësaj Proteste u vra një […]