Ministrat e BE-së/“Dritë jeshile” Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Kledina Skëndo
Read Time2 Minutes, 9 Seconds

Ndërsa kriza e koronavirusit përfshin jetën në të gjithë Bashkimin Evropian, të dy vendet e Ballkanit perëndimor, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, tani janë afër marrjes së  “Dritës Jeshile” për bisedimet e pranimit duke kapërcyer  “pengesën franceze“.

Këshilli i Ministrave të shteteve të BE-së kanë rënë dakord përkohësisht të fillojnë bisedimet e pranimit për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, duke i dhënë fund muajve të pasigurisë pasi Franca Tetorin e kaluar së bashku me një grup Shtetesh bllokoi anëtarësimin. Këshilli Europian ndërmorën të hënën, me ministrat e çështjeve të BE-së për të diskutuar Ditën e sotme këtë vendim, përpara se të miratonin vendimin me të ashtuquajturën “procedurë me shkrim”.

Maqedonia e Veriut duhej të zhvillonte zgjedhje të parakohshme mbi ofertën e saj për në BE në 12 prill, por këto zgjedhje  u shtynë për shkak të virusit “CoVid-19”. 

Kryeminstri Edi Rama u shpreh në një postim në Facebook: 

🟢 SOT NË 15.30 KAM NJË MESAZH PËR JU MBI VENDIMIN PËR ÇELJEN E NEGOCIATAVE PËR ANËTARËSIMIN E SHQIPËRISË NË BASHKIMIN EUROPIAN 🇪🇺 dhe NDIHMËN KONKRETE FINANCIARE QË DO TË LËVROJMË PËR BIZNESIN E VOGËL 👐🏿FAMILJET NË NDIHMË EKONOMIKE 👐🏿 PËRFITUESIT E PAGESËS SË PAPUNËSISË 👐🏿

O do t’ia dalim, o do t’ia dalim, Zoti i Shqiptarëve është i Madh 🇦🇱

BE dëshiron të mbajë gjallë perspektivën e anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut dhe të Shqipërisë për të shmangur paqëndrueshmërinë politike në rajon. Blloku gjithashtu dëshiron të parandalojë një vakum politik që mund të përfitojë Rusia dhe Kina.

Por Parisi dhe Haga lehtësuan kundërshtimet e tyre muajin e kaluar dhe planet për të lejuar fillimin e bisedimeve janë rritur megjithë krizën e koronavirusit, me Brukselin të etur për të treguar vendosmërinë e tij për të sjellë Ballkanin në BE.

Qeveritë e BE-së, jo vetëm Komisioni i BE-së, tani kanë më shumë fjalë për procesin, duke siguruar shpresëdhënësit të përmbushin objektivat në reformat ekonomike, gjyqësore dhe të tjera, dhe mund të rivendosin procesin nëse qeveritë e Ballkanit nuk rritin. Nëse nuk shtyhet nga përhapja e koronavirusit, udhëheqësit e BE dhe Ballkanit do të mbajnë një samit në Zagreb në Maj në një shfaqje të mbështetjes për gjashtë vendet e rajonit.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Të qëndrojmë të "shëndetshëm" & kur bota duket "jashtë- kontrolli"

Ndërsa kriza e koronavirusit përfshin jetën në të gjithë Bashkimin Evropian, të dy vendet e Ballkanit perëndimor, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut, tani janë afër marrjes së  “Dritës Jeshile” për bisedimet e pranimit duke kapërcyer  “pengesën franceze“. Këshilli i Ministrave të shteteve të BE-së kanë rënë dakord përkohësisht të fillojnë […]