Çfarë ka ndodhur më 5 maj?

Editor
Read Time1 Minute, 17 Seconds

1762 – Nënshkruhet marrëveshja e paqes mes Rusisë dhe Prusisë.

1800 – Britani e Madhe: Parlamenti miraton aktiv e bashkimit me te cilin vendos bashkimin mes Mbretërisë Britanike dhe Mbretërisë Irlandeze duke i dhëne jete Mbretërisë se Bashkuar te Britanisë dhe Irlandës.

1818 – Lind Karl Marksi, filozof dhe politikan gjerman.

1835 – Në Belgjikë përurohet hekurudha mes Brukselit dhe Malines (Mechelen). Kjo është hekurudha e pare në Evropa kontinentale.

1841- Vdes Napoleon Bonaparti. Më 5 maj 1821, ish-sunduesi i Francës, Napoleon Bonaparte, që më parë kishte ngritur perandorinë e tij pothuajse përreth gjithë Europës, vdiq si një i burgosur i Britanisë, në ishullin e largët Saint Helena, në jug të oqeanit Atlantik. I lindur në ishullin e Korsikës, njëri prej strategëve ushtarak më të mëdhenj të historisë, ai u ngjit shpejt në rangjet e Ushtrisë Revolucionare Franceze gjatë fundit të 1790-s.

1916 – Marinsat amerikanë pushtojnë Republikën Dominikane.

1942– Vritet Qemal Stafa. 5 Maj është dita e dëshmorëve të Shqipërisë. Kjo ditë u caktua në kujtim të Qemal Stafës që është vrarë në këtë ditë, gjatë luftes antifashiste ne Luften e II Botërore.

1949 – Traktati i Londrës krijon Këshillin e Europës në Strasburg, si institucioni i parë europian, që punon për integrimin europian.

1955 – Gjermania perëndimore fiton pavarësinë e plotë.

1961 – Programi Merkuri: Merkuri 3 – Alan Shepard behet amerikani i parë që udhëton në hapësire. Ai kryen një fluturim për 15 minuta, duke përshkuar jo një rrotullim të plotë përreth Tokës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

5 Maj, Dita e Dëshmorëve të Atdheut

1762 – Nënshkruhet marrëveshja e paqes mes Rusisë dhe Prusisë. 1800 – Britani e Madhe: Parlamenti miraton aktiv e bashkimit me te cilin vendos bashkimin mes Mbretërisë Britanike dhe Mbretërisë Irlandeze duke i dhëne jete Mbretërisë se Bashkuar te Britanisë dhe Irlandës. 1818 – Lind Karl Marksi, filozof dhe politikan […]