Blues music ndryshe “muzika e djallit”

administrator
Read Time1 Minute, 18 Seconds

Bluz është një zhanër dhe formë muzikore e krijuar nga afrikano-amerikanët në Jugun e Shteteve të Bashkuara, rreth fundit të shekullit të 19-të. Ky zhaner i ka rrënjët në traditat muzikore afrikane, këngët e punës afrikano-amerikane, këngët shpirtërore dhe muzikën popullore.
Bluz përfshin anën shpirtërore, këngët e punës, hollësitë në terren, britmat, këngët, dhe baladat narrative të thjeshta rimore.

Bluz si një zhanër është karakterizuar gjithashtu nga tekstet e tij, linjat bas dhe orkestrim. Ajetet e hershme tradicionale të bluzit përbëheshin nga një linjë e vetme e përsëritur katër herë. Vetëm në dekadat e para të shekullit të 20-të struktura më e zakonshme aktuale u bë standarde: modeli AAB.

Stilet muzikore të Bluz, format, meloditë dhe shkalla e dëshpërimit kanë ndikuar në shumë zhanere të tjera të muzikës, si rock and roll, jazz dhe muzika popullore. Shumë këngë të hershme rock dhe roll janë të bazuara në blues: “That’s All Right Mama”, “Johnny B. Goode”, “Blue Suede Shoes”, “Whole Lotta Shakin’ Goin On”, “Shake, Rattle, Roll”, dhe “Long Tall Sally”.

Ashtu si disa zhanere të tjera muzkore, Bluz është cilësuar se është “muzika e djallit” dhe se nxit dhunën dhe sjelljet e tjera të rëndomta.
Artistët e kësaj rryme muzikore janë: Muddy Waters, B.B. King, John Lee Hooker, Howlin’ Wolf, Robert Johnson, Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Albert King, Lightnin’ Hopkins, Ray Charles, etj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Mbahen sot zgjedhjet në Britani

Bluz është një zhanër dhe formë muzikore e krijuar nga afrikano-amerikanët në Jugun e Shteteve të Bashkuara, rreth fundit të shekullit të 19-të. Ky zhaner i ka rrënjët në traditat muzikore afrikane, këngët e punës afrikano-amerikane, këngët shpirtërore dhe muzikën popullore. Bluz përfshin anën shpirtërore, këngët e punës, hollësitë në […]