8 DHJETORI, LEVIZJA STUDENTORE E `90 DHE DITA E RINISË

administrator
Read Time47Seconds

8 dhjetori është Dita kombëtare e Rinisë, ku 26-vite më parë, me shprehjen “E duam Shqipërinë si gjithë Evropa” një grup studentësh e pedagogësh të universiteteve të Tiranës, banorë të qytetit “Studenti”, u bënë iniciatorë të protestave paqësore që sollën rënien e komunizmit dhe lindjen e demokracisë. Akti i tyre i dha fund në mënyrë paqësore epokës të gjatë të vetëizolimit dhe të sundimit ideologjik, duke i hapur rrugën e ekonomisë së tregut dhe shoqërisë së hapur. Për shkak të ngjarjeve të mëdha, ajo u njoh si Dita e Rinisë Shqiptare.

Më 8 dhjetor të vitit 2009 Kuvendi i Shqipërise e caktoi këtë ditë si festë kombëtare.

**8 Dhjetori është shpallur si Dita Kombëtare e Rinisë, në kujtim të Lëvizjes Studentore të vitit 1990, e cila ishte pikënisja e rrëzimit të regjimit komunist.

Përgatiti: J.A/ zemraetiranes.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Benz e Audi, me linjë prodhimi për pjesë në Shqipëri

8 dhjetori është Dita kombëtare e Rinisë, ku 26-vite më parë, me shprehjen “E duam Shqipërinë si gjithë Evropa” një grup studentësh e pedagogësh të universiteteve të Tiranës, banorë të qytetit “Studenti”, u bënë iniciatorë të protestave paqësore që sollën rënien e komunizmit dhe lindjen e demokracisë. Akti i tyre […]